Geld. Veel geld. Of toch niet?

Monday 21 July 2008, 20:34:00 | diversen

[[image: veelgeld.jpg]]

Wat ik nou las in het nieuws deed me even tollen. In Zimbabwe is een bankbiljet uitgegeven van honderd miljard Zimbabwaanse dollar. Het is omgerekend ongeveer €3,- o_o Dat op zichzelf is al een bizar gegeven, maar als je dan even verder kijkt:

10 miljoen procent inflatie betekent dat het 100 miljard dollar biljet elke dag 275 miljoen dollar minder waard wordt (als ik het goed uitgerekend heb) en na een jaar nog 'slechts' 1 miljoen Zimbabwaanse dollars waard zal zijn.

Hoewel het wel vaker voorgekomen is in de geschiedenis (Duitsland, Joegoslavië), is het toch wel weer een heel schrijnend voorbeeld van Hyperinflatie...

Hoewel dit al heel vreselijk is voor de inwoners van Zimbabwe -los van ook nog de rest van de problemen waar ze mee zitten opgescheept- kan het nog veel erger; de inflatie in Joegoslavië bedroeg begin jaren negentig op het hoogtepunt een onvoorstelbare 5×10^15 procent, wat betekende dat de prijzen elke 16 uur verdubbelden (bron: wikipedia)

Wij burgermannetjes moeten denk ik onze smoel maar houden als de inflatie in Nederland om en nabij de 4 procent blijft steken :-|

People have replied:

Irmen de Jong

2008-08-01 20:04:00

Trouwens zoals een collega van mij vandaag opmerkte, waarom zit Mugabe daar nog? Omdat Zimbabwe geen olie heeft. Als er olie was geweest, was het land waarschijnlijk al lang binnengevallen geweest en lag Mugabe nu onder de zoden.