Hibernate (java) versus Rails (ruby)

Saturday 07 May 2005, 16:07:00 | web dev

Als je net als ik het idee hebt dat de manier waarop je op dit moment web-based Java applicaties moet maken (met de hele heisa van EJB descriptors, resource references, DAO's, value objects, SQL queries en alle andere bagger die erbij nodig is om je eerste pagina in je browser te tonen die data uit een datastore toont/verwerkt) veel te omslachtig is, dan moet je het volgende eens bekijken.

Ruby on Rails (http://www.rubyonrails.com/)

Rails is a full-stack, open-source web framework in Ruby for writing real-world applications with joy and less code than most frameworks spend doing XML sit-ups

Op de front page is een filmpje te downloaden "10min setup video" (20 Mb) waarin je kunt zien hoe weinig je eigenlijk zou moeten doen om web applicaties te maken! (En in geval van Rails dus inderdaad het enige wat je hoeft te doen... een paar regels code)

Hoewel Rails snel terrein lijkt te winnen, zijn er voor Java ook interessante technologie├źn te vinden die je een hele hoop werk uit handen kunnen nemen. XDoclet bijvoorbeeld, en Hibernate (O-R persistence framework).

Ik heb nog niet zo veel ervaring met beiden, maar wat ik er tot nu toe van gezien heb geeft me wel het idee dat het fantastisch spul is ten opzichte van de 'klassieke' manier van programmeren van Java j2ee/database apps.

Vandaar dan ook dat het volgende artikel op The Serverside erg interessant is om te lezen: Hibernate vs Rails; the persistence showdown

Hierin worden de voors en tegens van Rails en Hibernate met elkaar vergeleken.

Het is jammer dat Python nog niet een high-profile web framework heeft met dezelfde features als Rails, want kennelijk heeft Rails "iets" dat mensen enthousiast maakt... terwijl er voor Python wel frameworks te halen zijn die technisch superieur zijn, maar "het" niet hebben (en niet makkelijk out-of-the box werken zoals te zien is in het Rails filmpje).

People have replied:

Tjaard — http://www.tjaard.nl

2005-05-15 00:16:00

Ik werk nu samen met een studiegenoot die helemaal gek is op Rails. Hij heeft er een keer iets in gemaakt (CMS dat erg customizable is) en nu verdient ie grof geld bij textdrive. Als je er zo mensen over hoort... dan klinkt het inderdaad wel aantrekkelijk ;) .

Irmen de Jong

2005-05-16 13:22:00

Wat is het dan dat Rails wel heeft en de web frameworks die voor Python beschikbaar zijn niet? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Mij bekruipt namelijk het gevoel dat Rails een ideale tool is voor de "quick fix", dwz dat je een basis systeem razendsnel in elkaar kunt zetten ermee. Maar zodra je iets wilt dat wat anders is dan de bewandelde paden, of iets wat niet direct ondersteund wordt, dat je dan in de problemen komt.

Hoe zit het trouwens met performance? Wat ik er tot nu toe van gezien heb, is dat het via CGI werkt. Het zal ongetwijfeld ook wel via Fast CGI kunnen want anders zou de performance helemaal bedroevend zijn...

Helaas heb ik nu geen tijd om Ruby en Rails te leren, maar als het echt zo eenvoudig is dan moet er wel een keer een weekendje aan besteed kunnen worden om iets leuks in elkaar te prutsen, en er een beter beeld van te krijgen.

Onno Schuit — http://www.solin.nl/

2005-10-24 23:10:00

Tjaard,

Wat is dat dan voor cms? Is het te koop of te downloaden? Voor zover ik heb kunnen zien waren er alleen plannen voor een cms in RoR.

Onno