IIS installeren op Windows XP Home edition

Friday 14 October 2005, 14:00:00 | software dev

Goed, Windows XP Home heeft dus geen Personal Web Server of IIS. (Windows XP professional wel). Via een paar extra handelingen waarbij een Windows 2000 cd benodigd is, is het toch mogelijk om IIS te installeren op XP Home! Heel duidelijk uitgelegd op deze site hier. (lokale mirror: downloadiis-on-xp-home.html)

In combinatie met MSDE →Installing and configuring MSDE (SQLServer Desktop Edition) kun je dan dus toch een Microsoft-georiënteerde ontwikkelomgevig realiseren (voor ASP.NET development bijvoorbeeld).

Het kan zijn dat Visual Studio .NET begint te klagen dat "web server is not running ASP.NET 1.1". Als dat gebeurt moet je ASP.NET opnieuw in IIS registreren door het volgende in te typen:

C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322>aspnet_regiis -i

C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322>aspnet_regiis -c

(Mutatis mutandis het .net versienummer). De eerste installeert ASP.NET en de tweede kopieert ook de client-side javascript files enzovoort.

(L) Meer dan 1 website aanmaken in IIS

De IIS die je op bovenstaande manier installeert is niet in staat om meer dan 1 website tegelijk te runnen. Het is in de GUI zelfs niet mogelijk om er meer dan 1 te definiëren! Maar door gebruik te maken van de meegeleverde admin scripts kun je wel degelijk meer dan 1 website aanmaken en configureren. Het is slechts de beperking dat je maar 1 website tegelijk actief kan hebben in IIS.

Hoe ga je te werk: in C:\Inetpub\AdminScripts staan een lading scripts en adsutil.vbs is degene die je moet hebben.