Is het over met de Space Shuttle?

Wednesday 13 July 2005, 22:11:00 | ruimtevaart

Vandaag zou de NASA's Space Shuttle eindelijk weer gelanceerd worden. Maar toen bleek dat er een beschermschild van een ruit van de shuttle naar beneden gelazerd was, en een stuurraket van de shuttle raakte en beschadigde. Aanvankelijk leek het dat na een snelle reparatie de lancering gewoon door kon gaan, maar ik lees daarnet dat ze nu een kapotte brandstofmeter hebben aangetroffen, en dat ze de lancering hebben uitgesteld (voor nu nog onbepaalde tijd).

Mooie boel. In Rusland flikkeren de raketten als schroot uit de lucht in je achtertuin ( →Raketten in Kazachstan, fotoreportage) maar de Shuttle stort al in elkaar op het lanceerplatform :-/ Is het gewoon voorbij met de Space Shuttle? Het ding lijkt op z'n einde te lopen... zelfs na alle duizenden verbeteringen die ze hebben gedaan sinds de rampen met de Challenger en de Colombia. Zou jammer zijn. Ik hoop dat de Shuttle straks alsnog gelanceerd kan worden en dat ze een succesvolle missie uitvoeren met heelhuidse terugkeer op aarde.

update: Aanstaande zaterdag gaan ze opnieuw beginnen en dan zou hij dinsdag gelanceerd gaan worden (26 juli). We zullen zien... update:

De lancering vond rond 16.39u Nederlandse tijd plaats en is zonder problemen verlopen.

Mooi zo :-)

update:Na enig uit- en afstel is de Discovery uiteindelijk veilig geland in Edward's Air Force Base. Gelukkig maar. Toch is het waarschijnlijk onzeker wat er op de korte termijn met de bemande (shuttle) ruimtevaart staat te gebeuren... Komen we ooit nog eens op de maan? Of op Mars? Maak ik dat nog mee?