Network router weer eens kapot, Alcatel speedtouch modem hack

Wednesday 16 March 2005, 21:41:00 | computers

Grr!

2 weken geleden is voor de 2e keer is mijn Draytek router kapot gegaan (voeding opnieuw) en had ik tijdelijk geen netwerk! Ik heb een poos mijn PC direct op mijn ADSL modem aangesloten (dat originele Speedtouch ding dat je in het begin bij Xs4all Mxstream kreeg) maar dat is niet fijn. Er zit maar 1 LAN stekker op en mijn thuisnetwerk was er dus niet meer :-(

Binnenkort toch maar eens een nieuwe router kopen. Dan gelijk goed, en dus één met Wifi erin. Het punt is dat dat gare KPN MxStream een PPTP/VPN verbinding wil hebben en er zijn maar weinig routers die dat ondersteunen (de Draytek Vigor die ik had was er 1 van).

Maar wat bleek nu, het is mogelijk om het Alcatel Speedtouch ADSL modem te hacken en hem te veranderen in een Speedtouch PRO, volgens deze uitstekende handleiding. Wat is het nut hiervan? Het modem is nu zelf een router geworden en kan zelf de PPTP/VPN verbinding openen en actief houden!

Dus, op dit moment gebruik ik nu achter mijn gehackte modem een geleende 4-poorts HUB van iemand om eventjes weer wat te kunnen thuisnetwerken. Werkt uitstekend, en de keuze voor een nieuwe router is aardig groter geworden omdat nu elke router geschikt is geworden :)

update: ik heb mijzelf afgelopen weekend een Gigabyte GN-B41G wireless router aan laten smeren. Ik wilde eigenlijk een Linksys maar die hadden ze niet meer. De Gigabyte ziet er wel ok uit, zeer karige documentatie maar redelijk eenvoudige setup.

Helaas lijkt hij nogal beperkt te zijn; slechts 16 NAT entries kunnen aangemaakt worden in de web interface, een telnet interface ontbreekt, en de ingebouwde firewall is ook erg ondoorzichtig en lijkt soms ook buggy (hele netwerk verbinding pleite). Dus dan maar vertrouwen op de firewall van de Alcatel ADSL modem.

Het suffe is dat ik dus nu een wireless router heb (54 mbit) maar nog geen apparaat met een wireless netwerkkaart :-) Maar daar komt hopelijk binnenkort verandering in.