Problemen met mail op m'n domein, weer wat geleerd over DNS en MX records

Monday 20 August 2012, 23:44:00 | computers

Afgelopen twee weken wat problemen ondervonden met het ontvangen (en versturen) van email vanaf mijn irmen(at)razorvine.net adres.

Hoe het precies ontstaan is weet ik niet, het leek op een probleem veroorzaakt doordat Mydomain ('t bedrijf waar ik mijn domein geregistreerd heb) over ging naar een nieuw beheer systeem en daardoor wat DNS-instellingen verloren had gemaakt, maar misschien had ik het ook wel zelf gedaan :-S

Hoe dan ook alles werkt weer en ik heb weer iets geleerd over hoe DNS werkt in combinatie met e-mail.

Wat er fout stond waren de DNS MX-records in combinatie met ontbrekende A-records voor de server(s) de de mail van mijn domein af moeten handelen:

MX records:

30 @ mx.razorvine.net
50 @ mail.razorvine.net

A records:

mx   66.96.142.50
mx   66.96.142.51
mx   66.96.142.52
mail	83.160.105.214

Wat dit dus betekent is dat als je mail stuurt naar een mailadres @razorvine.net, de mail server in de MX-records gaat kijken wat de mailserver van dat domein is. Degene met de hoogste prioriteit (in dit geval 30, mx.razorvine.net -- hoe lager het getal hoe hoger de prio) wordt eerst geprobeerd.

Dat had ik al door maar het werkte toen nog steeds niet omdat er nog een normaal A-record moet bestaan voor mx.razorvine.net anders kan hij deze server niet resolven... (mail.razorvine.net wijst wel naar mijn eigen server, maar wordt niet gebruikt)

Het probleem was echter dat ik geen idee had wat de juiste ip-adressen van deze server moeten zijn. Ik draai zelf namelijk geen mail server op mijn domein, in plaats daarvan wordt de server van Mydomain gebruikt (waar ik via hun beheersoftware een mail-forward naar mijn reguliere mailadres heb ingesteld). Bovenstaande adressen waren nergens terug te vinden en uiteindelijk heeft support van mydomain ze moeten intypen in mijn DNS settings... :-| Beetje sneu deze info had eigenlijk gewoon in hun knowledgebase moeten staan.

TL;DR ik kon door verkeerde DNS instellingen niet meer mail sturen en ontvangen op mijn @razorvine.net adres, maar nu werkt alles weer.