Sony's kopieerbeveiliging op muziek CD's, AKA Sony's Rootkit

Saturday 26 November 2005, 14:19:00 | muziek

Ik wilde eigenlijk hier de ontwikkelingen bij gaan houden omtrent Sony's Rootkit (de zogenaamde kopieerbeveiliging op Sony/BMG's muziek cd's). Maar op Webwereld hebben ze al een dossier aangelegd met de meest opvallende ontwikkelingen:

(>) Dossier over Sony's rootkit op Webwereld.nl

(>) (edit: bovenstaande link werkt niet meer, probeer het via de zoekfunctie)

Voor de mensen die niet weten waar het over gaat: Op een aantal muziek-cd's van Sony/BMG (stuk of 50 tot nu toe, maar natuurlijk wordt dit steeds meer) zit een kopieer beveiliging. Als je de cd in je computer stopt, wordt er stiekum software geïnstalleerd die bedoeld is om de inhoud van de cd te beschermen. Niet iedereen is daar even blij mee, want er is nogal veel niet in de haak met deze software. Toen dat aan het licht kwam, begon het balletje te rollen en is gebleken dat ook de un-installer voor deze software niet spoort, dat de gebruiksovereenkomst ( (!) voor muziek cd's??? o_o ) nergens op slaat, dat er leugens en bedrog naar buiten worden gebracht door Sony en het bedrijf dat de software gemaakt heeft, enz. enz. Alle belangrijke informatie hierover is wel terug te vinden in het dossier wat ik gelinkt heb.

Wat extra links die ik de moeite waard vind in deze kwestie:

Er zijn rechtzaken aangespannen tegen Sony in Italië, in Texas en in Californië geloof ik. Ik ben benieuwd wat daar de uitkomst van is.

Verder las ik van de week dat ook deze kopieer beveiliging weer eenvoudig te omzeilen is door een klein stukje ondoorzichtig plakband op de buitenrand van de cd te plakken, zodat de computer de sessie met de rootkit niet meer kan lezen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een niet-windows computer gebruiken (hoewel een Mac tegenwoordig ook niet meer helemaal buiten schot blijft, maar daar weet ik nog niet zo veel van. Als ik meer info te horen krijg over kopieer beveiligingen die ook voor de Mac gemaakt zijn, dan zet ik dat hier wel bij).

People have replied:

Irmen de Jong

2005-11-29 23:33:00

Ok het verhaal gaat verder. In dit uitgebreide artikel op Businessweek online wordt uit de doeken gedaan wat de gebeurtenissen waren voorafgaand aan het publiceren van het rootkit probleem op Mark Russinovich's Sysinternals blog. Het lijkt erop dat Sony/BMG al bijna 4 weken op de hoogte was van het probleem omdat F-Secure ze dit begin oktober had laten weten. Ze hebben blijkbaar geen actie ondernomen, en dus vlogen ze hard uit de bocht toen eind oktober Mark Russinovich het probleem publiekelijk uit de doeken deed op zijn blog.

Overigens is er natuurlijk sowieso ook veel en uitvoerige informatie te vinden op Mark's blog, over het Sony debacle.

Irmen de Jong

2005-12-03 18:10:00

[[image noxmas.gif from gigi.pixcode.com]]

Irmen de Jong

2005-12-10 00:09:00

o_o Sjongejonge ook een andere beveiliging (Suncomm) die Sony gebruikt op zijn CD's is omgeven met problemen (een patch die een beveiligings issue zou moeten oplossen maakt het juist erger...)

Waarschijnlijk heeft het debacle van de XPC beveiliging (de rootkit) gecombineerd met dit nieuwe inzicht, ertoe geleid dat ze nu bij Sony nog eens gaan nadenken over hun anti-piraterij strategie. Het blijft natuurlijk nog even koffiedik kijken, want "This whole story has led us to look at the approach we have to take going forward" kan natuurlijk ook betekenen "we gaan nadenken over een manier waarop we de volgende keer niet gepakt kunnen worden". Maar goed. Laten we hopen dat ze die rotzooi gewoon niet meer op hun CD's proppen, en mensen die daadwerkelijk de CD kopen niet langer standaard als dief te beschouwen.

Irmen de Jong

2006-05-23 14:36:00

Een rechter in Amerika heeft de settlement van Sony goedgekeurd : http://news.com.com/2100-1030_3-6075370.html

$7.50 en een album gratis downloaden als schadevergoeding.

Krijg je daar je kapotte PC weer mee aan de gang?