User aan een group toevoegen, want lastig om steeds su te moeten gebruiken

Saturday 02 January 2010, 02:19:00 | mac/osx

Mijn web server op mijn Mac Mini draait onder het user id 'www' (en group 'www') uit security overwegingen. Maar zelf log ik altijd gewoon als 'irmen' in. Het is dan ook lastig om files toe te voegen of te editen in de file tree van de web server, omdat ik altijd m.b.v. su rechten moet krijgen om files van 'www' te mogen veranderen.

Daar is een eenvoudige oplossing voor: zorg dat de bestanden writable zijn voor de group (chmod g+w) en voeg mijzelf toe aan de 'www' group. Onder Linux zou ik waarschijnlijk direct /etc/groups editen, maar onder Mac OS X gaat dat niet zo eenvoudig.

OS X 10.4 (Tiger)

Tiger heeft nog de Netinfo Manager tool waarmee je groups beheert. Stel de user 'irmen' moet dus aan de group 'www' toegevoegd worden. Dan moet je de naam van de user (niet de uid) in Netinfo Manager aan het lijstje users dat bij een group staat vermeld toevoegen.

OS X 10.5 en nieuwer (Leopard)

Onder Mac OS 10.5/10.6 (Leopard/Snow Leopard) gaat het anders, daar ontbreekt Netinfo Manager. Je kunt het via het volgende shell commando's doen.

Check of je al in de groep zit:

dsmemberutil checkmembership -U irmen -G www

Als je er niet in zit, toevoegen:

sudo dscl . -append /Groups/www GroupMembership irmen

En dan kun je nog een keer met dsmemberutil controleren of het gelukt is. Tevens zou 'id' of 'groups' nu 'www' (of '_www') moeten bevatten.