Voyager I: het wreedste ruimtevaartuig ooit

Tuesday 31 May 2005, 21:39:00 | ruimtevaart

De Voyager, de eerste, is het wreedste ruimteschip ooit. Want dit is nu officieel het eerste door de mens gemaakte object dat buiten het zonnestelsel geraakt is! Voyager I is nu 14 miljard kilometer van de zon verwijderd, dat is bijna 100 keer verder als de afstand van de Aarde tot de zon, en is de termination shock gepasseerd. Okee, dit is nog niet echt buiten de invloedssfeer van de zon (de 'heliosphere') maar Voyager bevind zich nu in een gebied waar de zonnewind zeer aan kracht terugvalt onder invloed van de interstellaire 'wind'.

De Voyager I is sinds 17 februari 1998 het verst verwijderde object door mensen gemaakt. Daarvoor was het de Pioneer 10, waar ik binnenkort ook nog een stukje over ga schrijven (onder andere vanwege de Pioneer Anomaly (wikipedia daarover))

Onvoorstelbaar eigenlijk, ze hebben nog steeds contact met het apparaat, dat werd gelanceerd in de zomer van 1977 (net als zijn tweelingbroer de Voyager II). Na een vlucht langs Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zwiepten beide Voyagers het zonnestelsel uit en volgen sindsdien een baan richting de sterren...

Meer info op de site van NASA Meer info over Voyager van JPL

People have replied:

Rik vd Ende

2005-06-02 11:54:00

Hallo Irmen,

Ik was wat Python links aan het bekijken, en overal zag ik een bekende naam opduiken! Hoe staat het leven?

Rik vd Ende

Irmen de Jong

2005-06-03 12:08:00

Offtopic alert ^_^

Verdraaid nog aan toe die Rik, wat een plek om weer eens een berichtje te sturen :-D

Wat doe jij met Python, en vooral waarom duikt mijn naam zo vaak op? Dat zal wel aan mij zelf liggen en de combinatie van zoektermen die je gebruikt hebt.

Hoe dan ook het gaat goed hoor met jou ook? Ik mail je nog wel even!